http://www.facebook.com/#!/messages/
info museum streetview geschiedenis archief extra art merken link

extra

aanvullende informatie



veiligheidsshoenen

Wettelijke normen
De Europese regelgeving heeft geleid tot een aantal zeer verstandige en goed meetbare normen die te maken hebben met veilige werkomstandigheden. In de loop der jaren zijn er heel veel normen opgesteld en twee van deze normen zijn gerelateerd aan Shoes for Crews:In januari 2008 is de NEN (of ISO) EN 13287 norm ingevoerd in Europa. Deze norm geeft de coëfficiëntie van frictie (de hoeveelheid anti-slip) aan op natte en/of met gladde stoffen bevuilde ondergronden. Alle modellen van Shoes for Crews - uitgezonderd de Crew Guard overschoenen - voldoen in zeer ruime mate aan deze norm.In 2004 is de NEN (of ISO) EN 20345 norm ingevoerd in Europa. In deze norm is vastgelegd waaraan veiligheidsschoeisel wettelijk dient te voldoen. Het betreft hier dus de veiligheidsschoenen van Shoes for Crews (met veiligheidsneus en/of ondoordringbare tussenzool). Het veiligheidsschoeisel voldoet in diverse gradaties aan deze norm. Overigens voldoet het veiligheidsschoeisel van Shoes for Crews zowel aan de NEN EN 20345 norm als aan de NEN EN 13287 norm!

laarzen

laarzen ter bescherming bestaan vaak uit waterafstotend of waterdicht materiaal, bijvoorbeeld PVC of Polyurethaan. Ze worden in een omgeving met veel modder en vuil gedragen ter bescherming van de broekspijpen, of op drassig terrein om natte voeten te voorkomen; de rubberlaars.
lieslaarzen dienen ook ter bescherming, maar hebben een schacht tot aan de lies legerlaarzen zijn doorgaans van stevig leer gemaakt en worden gedragen door militairen (dames)laarzen als (modieus) kledingstuk, kunnen net als een schoen een hak, veters, een ritssluiting of een punt aan het uiteinde bevatten.
paardrijlaarzen, ter bescherming van de ruiter en om goed contact met het paard te maken .
cowboylaarzen, oorspronkelijk gedragen door veedrijvers in Amerika. Tegenwoordig vaak gedragen als (modieus) kledingstuk. moonboot, een gewatteerde laars voor in de sneeuw, beschermt zowel tegen vocht als tegen koude.
"fetisjlaars", een laars die binnen bepaalde vormen van seksueel fetisjisme als opwindend wordt ervaren. Zo'n laars is meestal gemaakt van leer, lakleer of een imitatie daarvan. De schachthoogte varieert van net-onder-de-knie tot lieslaars. Meestal hebben deze laarzen een rits- of veter sluiting.
veiligheidslaarzen zijn, net als veiligheidsschoenen uitgerust met een stalen neus en beschermen tegen gevaren die zich kunnen voordoen op het werk, zoals elektrische schokken, chemicaliën en zware voorwerpen die op de voeten van de gebruiker kunnen rijden of vallen.
motorlaarzen zijn bedoeld om de motorrijder tegen weer en wind te beschermen als hij of zij op de motor rijdt.
stiefel, glazen laars, van oorsprong uit Duitsland, voor het drinken van bier. valenok (mv. valenki), wolvilten winterlaarzen uit Rusland overknees, een laars die tot over de knie reikt.

andere schoentype's

Pumps zijn schoenen met hoge hakken, die net niet tot de categorie naaldhakken worden gerekend. Ze worden beschouwd als gemakkelijk draagbare, sierlijke en elegante schoenen. Momenteel zijn ze in de mode. Het aantal verkrijgbare uitvoeringen is zeer groot.
Een sandaal is een zeer oud type schoeisel. In zijn eenvoudigste vorm bestaat een sandaal uit een zool van tamelijk stug materiaal die met touw of leren riemen onder de voetzool wordt gebonden om tijdens het lopen de voet te beschermen.
Slippers zijn een gemakkelijk aan- en uit te trekken schoeisel (Engels: to slip). Ze bestaan uit een zool van relatief stevig materiaal, die aan de voet wordt gehouden door een kleine kap of beugel uit zacht materiaal, waar men met de voorzijde van de voet inglijdt.
Een variant is de teenslipper, een slipper die zijn naam ontleent aan een opstaand stukje hout, leer, plastic of ander stevig materiaal, tussen de grote teen en de tweede teen van de voet geklemd gedragen, wat voor stevigheid zorgt. Teenslippers worden vaak geassocieerd met primitive culturen en alternatieve stromingen, zoals de hippies. In Vlaanderen noemen ze teenslippers ook wel teensletsen of sleffers.
De slipper is ideaal om over heet zand te lopen tijdens een strandvakantie, maar absoluut ongeschikt om mee te wandelen. Slippers worden ook regelmatig gebruikt in zwembaden en sauna's.
Plastic slippers worden ook vaak gebruikt op het strand om ermee in zee te lopen. Het voorkomt snijwonden van stenen onder water.
De mocassin (Engels: moccasin ) is schoeisel dat traditioneel gedragen wordt door de inheemse volkeren van Noord-Amerika (de indianen). Elk volk heeft zijn eigen kenmerkende mocassinstijl. Het woord "mocassin" is afgeleid van het Powhatan-woord makasin. In andere Algonkische talen worden vergelijkbare benamingen gebruikt, zoals mohkisson/mokussin in Massachusett, makizin in Ojibwe en m'kusun in Mi'kmaq.
Mocassins werden ook veel gedragen door de pelsjagers, handelaren en kolonisten die vanuit Europa naar Noord-Amerika kwamen. De mocassin werd ook weer terug naar Europa gebracht, waar het (in aangepaste vorm) een modieuze vrijetijdschoen werd.
De mocassin is een van de oudste soorten schoeisel van de mensheid. In 2006 vonden archeologen een 1400 jaar oude mocassin in Yukon in noord-Canada[1].
De mocassins bedekken de hele voet en reiken meestal tot de enkel, soms zelfs tot laarshoogte. Een mocassin wordt gemaakt van zacht leer, zoals de huid van een hert of bizon. De zool en zijkanten worden van één stuk leer gemaakt. De zijkanten worden bovenaan vastgenaaid met pezen, soms met een extra stuk leer aan de bovenkant. Soms wordt konijn- of schapenvacht aan de mocassin bevestigd voor extra warmte.
De bovenkant van de mocassin is vaak rijk versierd met borduursel, kralen of beschildering. Deze versiering heeft vaak een symbolische betekenis met het doel de drager geestelijke bescherming te geven. De symbolen wijzen in de richting van de drager.
Mocassins geven de drager bescherming maar de zachte zool maakt het tegelijkertijd mogelijk om de ondergrond te voelen, wat ze zeer geschikt maakte voor jacht in een bosachtige omgeving. De volkeren van de Great Plains gebruikten vaak harde zolen om beter bescherming te bieden tegen een rotsachtige ondergrond en cactussen. Omdat de mocassins zo licht zijn, maken ze het mogelijk voor de drager om zich bijna geluidloos voort te bewegen.
De Inuit (eskimo's) droegen geen mocassins maar mukluks, laarzen van zeehond- of rendierhuid.
Een pantoffel (ook: slof, muil of huisschoen) is schoeisel voor binnenshuis.
De pantoffel is meestal lichter van gewicht en soepeler dan een gewone schoen. De pantoffel is niet bedoeld voor een vochtige omgeving, daar is de slipper voor.
Een pantoffel is vooral bedoeld om de drager comfort te verschaffen: zacht en warm aan de voeten, en gemakkelijk aan- en uit te trekken. Er zijn pantoffels die om de hiel sluiten en er zijn pantoffels die dat niet doen. Een muil sluit nooit om de hiel.
Een klomp is een houten schoeisel dat reeds sinds de oudheid bestaat en tijdens de Middeleeuwen in grote delen van Europa gedragen werd door vooral arbeiders en boeren. Een andere oude benaming is holleblok of holsblok. Trippe en platijn zijn houten zolen met lederbanden die uit de Middeleeuwen stammen. De tripklomp is een laag uitgesneden klomp met een leertje over de wreef die vooral door vrouwen en kinderen werd gedragen.
Ongeverfde klompen werden met zand of schelpgruis schoongeschuurd en in sommige gebieden witten vrouwen daarna hun klompen meestal op de vrijdagen met krijtwit. Ze droegen deze gewitte klompen in huis en wanneer ze naar de kerk gingen.
Het lopen op klompen vereist een speciale techniek. Iemand die nog nooit op klompen heeft gelopen, kan er veel moeite mee hebben en al snel zijn of haar klompen verliezen. Door bij het optillen van de voet de tenen te krommen wordt de klomp vastgehouden. Mensen die vaak op klompen lopen doen dit onbewust. Het lopen op klompen doet aanvankelijk pijn aan de wreef, maar dat went snel